Buislaseren

BUISLASEREN

De opkomst van buislaseren in de metaalbewerkingssector

 

Buislaseren is alom tegenwoordig in de metaalbewerkingssecor. Van erg nauwkeurige snedes tot de mogelijkheid om buizen en profielen te personaliseren, het opent de deur naar heel wat mogelijkheden! In deze blog gidsen we u door de talrijke voordelen en mogelijkheden die buislaseren te bieden heeft.

 

Wat is buislaseren?

Buislaseren of buislasersnijden is uitgegroeid tot dé manier om metalen buizen en profielen te snijden. Dit proces kent een ongekende precisie dankzij de volledige automatisering en is heel wat efficiënter dan de traditionele manieren, zoals eerst zagen en daarna boren en/of frezen. De buislaser maakt gebruik van een sterke laserstraal die een smeltpunt creëert, om zo door het materiaal heen te snijden. Of het nu gaat om staal, inox of aluminium, buislaseren maakt het mogelijk om verschillende soorten metalen in diverse diktes moeiteloos en nauwkeurig op de juiste lengte te snijden, inclusief alle gaten en openingen.

 

Verschil tussen 2,5D en 3D buislaseren

Buislaseren kan plaatsvinden in zowel 2,5D als 3D, maar wat is het exacte verschil? Bij 2,5D buislaseren staat de laserstraal haaks op de wand van de buis of het profiel, waardoor de buislaser loodrecht op de wanddikte snijdt. Bij ronde buizen wil dit zeggen dat de straal steeds naar het middelpunt van de buis gericht staat. Bij 3D buislaseren komt er een vrijheidsgraad bij. Door een kantelhoek van 45° van de buislaser kunnen er schuine sneden worden gemaakt. Zo kan bijvoorbeeld identiek hetzelfde resultaat bekomen worden als wanneer men een buis in verstek zaagt.

Het echter niet nodig om voor alle toepassingen de 3D oplossing te gebruiken. In vele gevallen blijft de 2,5D oplossing meer dan voldoende.

 

Voordelen van buislaseren

1. Grote productiesnelheid

Een van de  belangrijkste voordelen van buislaseren is de grote productiesnelheid. Het aan- en afvoeren van  de buizen gebeurt volledig automatisch en het lasersnijden wordt aan grote snelheden uitgevoerd. Daardoor worden buizen en profielen gemakkelijk en snel bewerkt door de buislaser.

2. Diverse vormen

Buislaseren biedt daarnaast de mogelijkheid om allerlei soorten willekeurige vormen te snijden. Zowel ronde, vierkante, ovalen buizen en profielen als asymmetrische profielen worden met de grootste precisie gesneden. Het snijden van onder andere sleufgaten, slotgaten, letters en cijfers vormen hier geen enkel probleem! Naast deze diverse vormen biedt de buislaser tal van opties om uw product te personaliseren, met uw eigen logo of tekst.

3. Nauwkeurige afwerking

Verder garandeert buislaseren een erg nauwkeurige afwerking. De complexe vormen en patronen worden met uiterste precisie gesneden en gegraveerd. Zo bent u steeds verzekerd van een consistente kwaliteit die voldoet aan uw ontwerpvereisten.

4. Kostenbesparend proces

Ten slotte is de buislasermachine vaak uitgerust met een eenheid om direct in lijn te vloeiboren en te draadtappen. Hierdoor kunnen extra bewerkingen efficiënt worden uitgevoerd. Bovendien zijn verdere nabewerkingen, zoals boren, frezen, zagen, overbodig. Op deze manieren kan het proces kosteneffectief zijn.

Onthoud dat deze mogelijkheden pas ten volle benut kunnen worden als de mogelijkheden reeds in de ontwerpfase meegenomen worden!

 

Conclusie

Buislaseren heeft de metaalbewerkingssector getransformeerd met zijn nauwkeurigheid, personalisatiemogelijkheden en kosteneffectiviteit. Van complexe vormen tot snelle productiesnelheden en het elimineren van extra bewerkingen, buislaseren biedt consistente kwaliteit en efficiëntie. Het is een waardevol instrument dat de industrie blijvend beïnvloedt en optimale resultaten levert voor diverse projecten!

 

Getriggerd om meer te weten?

Ontdek de mogelijkheden van Metafox in buislaseren of neem direct contact op met subcontracting@metafox.be.

Blogbericht delen:

METAFOX

Kerstevent
Kijk even mee met ons terug naar de eerste editie van ons kerstevent. Gezelligheid, sfeer en livemuziek was gegarandeerd!
Projectinrichting

PROJECTINRICHTING

10 essentiële stappen
Optimaliseer uw werkruimte! Metafox transformeert uw bedrijfsomgeving met projectinrichting die uw identiteit uitstraalt en productiviteit stimuleert.
Buislaseren

BUISLASEREN

Buizen en profielen
Leer alles over buislaseren in de metaalsector en ontdek de mogelijkheden voor het snijden van buizen en metalen profielen.
Trendkleuren 2023

TRENDKLEUREN 2023

Meubilair
Ons meubilair evolueert mee met de trendkleuren 2023! Lees hier alles over de laatste trendkleuren en hoe wij dit integreren in ons meubilair.